“Jučer smo s našim Erasmusovcima iz Tehničke škole Čakovec proživjeli pravi španjolski dan – od prvih radnih izazova i istraživanja Seville do nezaboravne atmosfere na nogometnoj utakmici. Nakon bogatog dana ispunjenog novim iskustvima, naši su se učenici vratili u ‘Yugo’ s osmijehom na licima i spremni za nove avanture. A što ih je čekalo danas? Treći dan u Sevilli donosi nam nove kulinarske eksperimente, autobusne avanture i još smijeha. Pridružite nam se dok otkrivamo kako su se naši Međimurci snašli u ulozi pravih Španjolaca!”
Buenos días, ekipa! Treći dan u Sevilli, a mi već postajemo pravi Španjolci – ispijamo kavicu rano ujutro, dok se ostatak doma još bori s jastukom. Dok oni sanjaju slatke snove, mi se već bacamo na doručak. Kroasani, lisnato s čokoladom, sok od naranče – prava energija za šampione! Ali, ne brinite, nismo zaboravili ni na one prave, muške obroke. Indukcijske ploče u našim apartmanima rade punom parom, spremaju se jaja, hrenovke, kobasice… Ma, znate već i sami, pravi gurmanski raj.
Danas smo se odlučili za eksperiment: svatko je pripremio svoj doručak. Rezultat? Od “kulinarskih remek-djela” do “što je ovo, pobogu?”. Profesor Štampar je, naravno, kušao sve i dao svoje stručno mišljenje: “Zanimljivo… ali držite se vi radnih zadataka!”
Naravno, ne možemo izbjeći ni onu drugu stranu medalje – sad kad smo pokazali kulinarske vještine u Španjolskoj, mame će tražiti repete i kod kuće. Ali, drage mame, nitko ne kuha kao vi, to se zna!
Vrijeme je da se rastanemo i svatko krene na svoju stranu. Autobusna avantura se nastavlja. Vozači nas već prepoznaju i mašu nam. Postali smo lokalne zvijezde! Autobusi su nam postali drugi dom, a radna mjesta… pa, recimo da se polako navikavamo. Prvi pravi radni dan, a već se pojavljuju problemi – zaštitna oprema, upute… Jedan od nas je dobio kacigu koja mu je bila prevelika, drugi rukavice s rupama, a treći sunčane naočale umjesto zaštitnih. Ali, hej, barem smo izgledali cool! Srećom, tu je profesor Štampar, uvijek spreman za akciju!
CNC strojevi, sklapanje sortirnice, 3D printanje – dan je proletio brže nego što smo mislili.
Povratak u kamp, vrijeme za ručak. Prošlo je 15 sati, a mi gladni kao vukovi. Ploče se opet crvene, a mirisi se šire studentskim domom. Drage obožavateljice i mame, ne brinite, samo podgrijavamo gotova jela.
E, tu ima svašta: puchero con garbanzos, churrasco de pollo, alcachofas al ajillo, redondo asado al whisky, milanesa de pescado, ensalada yugo, ensalada thai slaw, churrasco de cerdo, paella de carne, merluza a la gallega, yakisoba, pollo balines… Znamo, sad ste u šoku koliko hrane, no nije to sve za ručak, nešto je i za večeru, ne samo danas nego u ova tri dana.
Po nazivima, nadamo se, sve jasno… ili za TŠČ-ovce, tu su profesorice stranih jezika (Zadravec, Šercer, Žerjav, Benković Liptak, Rodinger, Laksar i Peharda). Razmišljamo naglas, jer smo daleko, svi muški, pa nas ne čujete… Gdje je tu nestala ravnopravnost spolova? Pitanje za profesoricu Bratušu Sarić i profesora Hajdarovića, ipak se oni (svaki na svoj način) bave politikom… Svako malo se sjetimo TŠČ-a, svojih profesora i profesorica, kolega i kolegica…
Puchero con garbanzos je izazvao podijeljena mišljenja – neki su rekli da je to “najbolje varivo ikad”, a drugi su se pitali “što je ovo zeleno?”. Churrasco de pollo je, s druge strane, prošao jednoglasno – “mmmm, piletina!”. A paella de carne? Pa, recimo da je riža bila malo… al dente. Ali, hej, barem smo probali!
Neki od nas su ipak skeptični, pa jedu provjereno hrvatsku hranu s Glova. Jedan od nas se izdvaja, njemu je sve fino, naravno pogađate – profesor Štampar. Danas je čak probao i “alcachofas al ajillo” i rekao da je “zanimljivo”. Što god to značilo!
Ručak gotov, slijedi slobodno poslijepodne za samostalno istraživanje Seville.
… i naravno, puno smijeha. Profesor Štampar je ispričao nekoliko viceva o Španjolcima, a mi smo mu uzvratili s vicevima o Međimurcima. Rezultat? Neriješeno!
Večera u lokalnim restoranima i povratak u naš Yugo.
Prije spavanja, još jedna runda “buenas noches” i planiranje sutrašnjeg dana. Tko zna što nas sve čeka? Možda posjet tvornici maslinovog ulja? Ili tečaj flamenca? Ili možda… ipak samo radni dan? Vidjet ćemo!
Galeriju slika pogledajte u nastavku:
FOTO DNEVNIK: Učenici Tehničke škole Čakovec stigli na razmjenu znanja – Día uno (dan prvi)
FOTO DNEVNIK: Učenici Tehničke škole Čakovec na razmjeni znanja – Día dos (dan drugi)