FOTO DNEVNIK: Učenici Tehničke škole Čakovec na razmjeni znanja – Día tres (dan treći)

Društvo, Fotogalerija

Objavljeno: 26.02.2025 11:16

Autor: Siniša Janušić

“Jučer smo s našim Erasmusovcima iz Tehničke škole Čakovec proživjeli pravi španjolski dan – od prvih radnih izazova i istraživanja Seville do nezaboravne atmosfere na nogometnoj utakmici. Nakon bogatog dana ispunjenog novim iskustvima, naši su se učenici vratili u ‘Yugo’ s osmijehom na licima i spremni za nove avanture. A što ih je čekalo danas? Treći dan u Sevilli donosi nam nove kulinarske eksperimente, autobusne avanture i još smijeha. Pridružite nam se dok otkrivamo kako su se naši Međimurci snašli u ulozi pravih Španjolaca!”

Buenos días, ekipa! Treći dan u Sevilli, a mi već postajemo pravi Španjolci – ispijamo kavicu rano ujutro, dok se ostatak doma još bori s jastukom. Dok oni sanjaju slatke snove, mi se već bacamo na doručak. Kroasani, lisnato s čokoladom, sok od naranče – prava energija za šampione! Ali, ne brinite, nismo zaboravili ni na one prave, muške obroke. Indukcijske ploče u našim apartmanima rade punom parom, spremaju se jaja, hrenovke, kobasice… Ma, znate već i sami, pravi gurmanski raj.

Desayuno

Danas smo se odlučili za eksperiment: svatko je pripremio svoj doručak. Rezultat? Od “kulinarskih remek-djela” do “što je ovo, pobogu?”. Profesor Štampar je, naravno, kušao sve i dao svoje stručno mišljenje: “Zanimljivo… ali držite se vi radnih zadataka!”

Naravno, ne možemo izbjeći ni onu drugu stranu medalje – sad kad smo pokazali kulinarske vještine u Španjolskoj, mame će tražiti repete i kod kuće. Ali, drage mame, nitko ne kuha kao vi, to se zna!

Vrijeme je da se rastanemo i svatko krene na svoju stranu. Autobusna avantura se nastavlja. Vozači nas već prepoznaju i mašu nam. Postali smo lokalne zvijezde! Autobusi su nam postali drugi dom, a radna mjesta… pa, recimo da se polako navikavamo. Prvi pravi radni dan, a već se pojavljuju problemi – zaštitna oprema, upute… Jedan od nas je dobio kacigu koja mu je bila prevelika, drugi rukavice s rupama, a treći sunčane naočale umjesto zaštitnih. Ali, hej, barem smo izgledali cool! Srećom, tu je profesor Štampar, uvijek spreman za akciju!

CNC strojevi, sklapanje sortirnice, 3D printanje – dan je proletio brže nego što smo mislili.

Povratak u kamp, vrijeme za ručak. Prošlo je 15 sati, a mi gladni kao vukovi. Ploče se opet crvene, a mirisi se šire studentskim domom. Drage obožavateljice i mame, ne brinite, samo podgrijavamo gotova jela.

 

 

Merluza ala gallega

Ollo balines

E, tu ima svašta: puchero con garbanzos, churrasco de pollo, alcachofas al ajillo, redondo asado al whisky, milanesa de pescado, ensalada yugo, ensalada thai slaw, churrasco de cerdo, paella de carne, merluza a la gallega, yakisoba, pollo balines… Znamo, sad ste u šoku koliko hrane, no nije to sve za ručak, nešto je i za večeru, ne samo danas nego u ova tri dana.

Yakisobba

Po nazivima, nadamo se, sve jasno… ili za TŠČ-ovce, tu su profesorice stranih jezika (Zadravec, Šercer, Žerjav, Benković Liptak, Rodinger, Laksar i Peharda). Razmišljamo naglas, jer smo daleko, svi muški, pa nas ne čujete… Gdje je tu nestala ravnopravnost spolova? Pitanje za profesoricu Bratušu Sarić i profesora Hajdarovića, ipak se oni (svaki na svoj način) bave politikom… Svako malo se sjetimo TŠČ-a, svojih profesora i profesorica, kolega i kolegica…

Puchero con garbanzos je izazvao podijeljena mišljenja – neki su rekli da je to “najbolje varivo ikad”, a drugi su se pitali “što je ovo zeleno?”. Churrasco de pollo je, s druge strane, prošao jednoglasno – “mmmm, piletina!”. A paella de carne? Pa, recimo da je riža bila malo… al dente. Ali, hej, barem smo probali!

Paella de carine

Neki od nas su ipak skeptični, pa jedu provjereno hrvatsku hranu s Glova. Jedan od nas se izdvaja, njemu je sve fino, naravno pogađate – profesor Štampar. Danas je čak probao i “alcachofas al ajillo” i rekao da je “zanimljivo”. Što god to značilo!

Ručak gotov, slijedi slobodno poslijepodne za samostalno istraživanje Seville.

 

… i naravno, puno smijeha. Profesor Štampar je ispričao nekoliko viceva o Španjolcima, a mi smo mu uzvratili s vicevima o Međimurcima. Rezultat? Neriješeno!

Večera u lokalnim restoranima i povratak u naš Yugo.

Prije spavanja, još jedna runda “buenas noches” i planiranje sutrašnjeg dana. Tko zna što nas sve čeka? Možda posjet tvornici maslinovog ulja? Ili tečaj flamenca? Ili možda… ipak samo radni dan? Vidjet ćemo!

 

Galeriju slika pogledajte u nastavku:

FOTO DNEVNIK: Učenici Tehničke škole Čakovec stigli na razmjenu znanja – Día uno (dan prvi)

FOTO DNEVNIK: Učenici Tehničke škole Čakovec na razmjeni znanja – Día dos (dan drugi)