Pizza, jelo s dugom poviješću, danas slavi svoj dan diljem svijeta. Iako su lepinje s dodacima bile poznate još starim Egipćanima, Rimljanima i Grcima, suvremena pizza rođena je u talijanskoj regiji Campania, točnije u Napulju.
Napulj: Kolijevka pizze
Osnovan kao grčko naselje oko 600. godine prije Krista, Napulj je tijekom 18. i 19. stoljeća bio uspješan obalni grad, poznat po svojim brojnim siromašnim radnicima, tzv. lazzaronima. Za njih je pizza bila jeftina i brza hrana, dostupna na svakom koraku, od uličnih prodavača do neformalnih gostionica.
Prve pizze, koje su konzumirali napuljski siromasi, sadržavale su jednostavne, ali ukusne dodatke poput rajčica, sira, ulja, inćuna i češnjaka. Iako su ih neki talijanski autori smatrali “odvratnima”, ove pizze zadovoljavale su potrebe siromašnog stanovništva.
Legenda o kraljici Margheriti
Godine 1889., nakon ujedinjenja Italije, kralj Umberto I. i kraljica Margherita posjetili su Napulj. Prema legendi, kraljici je dosadila francuska kuhinja te je zatražila izbor pizza iz poznate pizzerije Brandi. Najviše joj se svidjela pizza s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom, koja je, sasvim slučajno, imala boje talijanske zastave.
Od tada, ova kombinacija nadjeva nazvana je pizza Margherita, a kraljičin “blagoslov” označio je početak talijanske opsesije pizzom. Međutim, pizza je ostala relativno nepoznata izvan Napulja sve do 1940-ih.

Pizza osvaja Ameriku
Daleko preko oceana, napuljski imigranti u SAD-u počeli su peći svoje hrskave pizze u New Yorku i drugim američkim gradovima. U početku nisu imali namjeru stvarati kulinarske trendove, već su samo tražili posao u tvornicama. No, okusi i mirisi pizze ubrzo su privukli pažnju ostalih Amerikanaca.
Jedna od prvih dokumentiranih pizzerija u SAD-u bila je G. Lombardi’s u New Yorku, otvorena 1905. godine. Kako su talijanski imigranti i njihova hrana migrirali diljem zemlje, popularnost pizze je rasla. Sve više se doživljavala kao brza, zabavna hrana za sve, a ne samo kao etnička poslastica.
Od Napulja do svijeta
U SAD-u su se pojavile razne regionalne varijacije pizze, od kojih su neke bile prilično udaljene od napuljskog izvornika. No, upravo ta raznolikost pridonijela je globalnoj popularnosti pizze. Danas postoje bezbrojne vrste pizza, od klasičnih talijanskih do modernih gurmanskih kreacija.
Pizza se proširila svijetom kao “pošast” koju svi obožavaju. Jedu je ljudi svih dobi i profesija, a njezina popularnost neprestano raste. Bez obzira na to volite li klasičnu Margheritu ili eksperimentirate s novim okusima, jedno je sigurno: pizza je uvijek dobra ideja.
Ako ste nakon ovog teksta poželjeli pojesti pizzu, ne zaboravite se posavjetovati s našim “Lovcem na pizze”, Draganom Maloševcem, koji će vas uputiti na najbolja mjesta za uživanje u ovom omiljenom jelu.


