Nova međunarodna studija, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu BMJ, sugerira da redovita konzumacija pomfrita može značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Autori studije, uključujući stručnjake sa Sveučilišta u Cambridgeu, otkrili su da takav rizik ne postoji kod konzumacije krumpira pripremljenog na druge načine, poput kuhanog, pečenog ili pire krumpira.
Istraživanje je analiziralo podatke prikupljane tijekom gotovo četiri desetljeća od preko 205.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ključni nalazi studije:
- Povećani rizik od pomfrita: Osobe koje konzumiraju tri porcije pomfrita tjedno imale su 20% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Taj rizik raste na 27% kod onih koji pomfrit jedu pet puta tjedno.
- Sigurnost drugih oblika krumpira: Konzumacija pečenog, kuhanog ili pire krumpira nije povezana s povećanim rizikom od spomenute bolesti.
- Važnost cjelovitih žitarica: Istraživači su otkrili da zamjena tri porcije krumpira tjedno s cjelovitim žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 8%.
Autori studije naglašavaju da način pripreme krumpira ima ključnu ulogu u utjecaju na zdravlje. Oni ističu važnost promicanja cjelovitih žitarica (poput smeđe riže, zobi, raži, kvinoje, ječma ili prosa) kao bitnog dijela zdrave prehrane, pogotovo kao zamjenu za prženu hranu.
Zaključak istraživanja je jasan: zamjena bilo kojeg oblika krumpira, a posebno pomfrita, cjelovitim žitaricama, može značajno pridonijeti prevenciji dijabetesa tipa 2.


