Danas, 21. studenoga, u sklopu Tjedna slovenske hrane (koji traje od 17. do 23. studenoga), diljem Slovenije obilježen je Tradicionalni slovenski doručak. U Lendavi su se tim povodom udružile snage lokalnih škola, vrtića i Općine Lendava u nacionalnoj inicijativi čiji je cilj naglasiti važnost zdrave prehrane, lokalne samodostatnosti i potpore lokalnim proizvođačima. Ovogodišnji događaj održan je pod sloganom: “Moj izbor je slovenska hrana”.
Slavlje u obrazovnim ustanovama
Tradicionalni slovenski doručak proslavljen je u svim lendavskim obrazovnim ustanovama: Dječjem vrtiću Lendava, Dvojezičnoj osnovnoj školi Lendava I i II, te Dvojezičnoj osnovnoj školi Genterovci. Djeca i učenici su konzumirali lokalno proizvedenu hranu, učeći pritom o značaju pčelarstva, važnosti samodostatnosti i zdravih prehrambenih navika. Župan Janez Magyar i predstavnici pčelarskih udruga pridružili su se doručku u Dječjem vrtiću Lendava te posjetili svečanost u Dvojezičnoj osnovnoj školi Lendava I. Općina Lendava ove je godine dodatno podržala inicijativu donirajući lokalno proizvedene jabuke za doručak u obrazovnim ustanovama.
Promocija lokalne hrane u Gradskoj vijećnici
Tradicionalni doručak poslužen je i u Gradskoj vijećnici s ciljem promicanja lokalno proizvedene hrane. Događaju su prisustvovali župan Janez Magyar, zamjenici župana Andrej Matjašec, Mihale Šooš i Patrik Kocet, kao i vodstvo Općine Lendava. Među pozvanim gostima bili su i lokalni pčelari, uključujući predsjednike pčelarskih udruga Kapca i Lendava, Štefana Šimonku i Štefana Ciguta. Prisutna je bila i delegacija prijateljskog grada Hévíza, koju je predvodio župan Péter Naszádos.
Ovaj je dan ponovno okupio sve generacije, a osnovni sastojci doručka – med, mlijeko, maslac, kruh i jabuke – podsjetili su da Tradicionalni slovenski doručak nije samo jednokratni događaj. On služi kao poticaj za cijelu godinu, poučavajući o važnosti domaćih proizvoda, zdravih prehrambenih navika i dubokog poštovanja prema radu slovenskih poljoprivrednika i pčelara.


