Svjetska proslava okusa: Danas je Međunarodni dan kuhara

Vijesti, Zanimljivosti

Objavljeno: 20.10.2025 13:20

Autor: Karmen Živčec /Radio105 Foto: Ilustracija

Danas, 20. listopada, obilježavamo Međunarodni dan kuhara (International Chefs Day), posvećen proslavi kulinarske profesije, kreativnosti i truda ljudi koji stoje iza štednjaka diljem svijeta.

Ovaj dan je prilika da se oda priznanje kuharima, ne samo onima u najprestižnijim restoranima, već i onima koji nas svakodnevno hrane u kantinama, školama, bolnicama i domovima. Kuharstvo je više od same pripreme hrane – to je umjetnost, znanost i strast koja zahtijeva predanost, inovativnost i stalno učenje.

Povijest i cilj obilježavanja

Međunarodni dan kuhara utemeljio je 2004. godine dr. Bill Gallagher, tadašnji predsjednik Worldchefs (Svjetske udruge kuharskih društava). Glavni cilj dana je edukacija mlađih generacija o važnosti zdrave prehrane, prijenos kulinarskog znanja te promocija profesije.

Svake godine Worldchefs osmišljava posebnu temu s fokusom na zdravlje i održivost. Kroz razne radionice, natjecanja i edukativne događaje, kuhari diljem svijeta potiču djecu da razvijaju zdraviji odnos prema hrani i da prepoznaju važnost svježih i cjelovitih namirnica.

Kuhari kao ambasadori kulture

Kuhari su često i ambasadori kulture, prenoseći tradiciju i priče naroda kroz okuse i jela. Njihova vještina leži u sposobnosti da jednostavne sastojke transformiraju u doživljaje, čineći ih ključnim dijelom globalne turističke i gastronomske ponude.

Na ovaj dan, odajemo priznanje svim majstorima kulinarske umjetnosti za njihov naporan rad, beskrajnu kreativnost i neprocjenjiv doprinos društvu.

Stoga, ako danas posjećujete restoran ili uživate u obroku koji vam je pripremio profesionalac, ne zaboravite im uputiti iskrenu čestitku!