Danas, 16. listopada 2025. godine, više od 150 zemalja svijeta obilježava Svjetski dan hrane. Ovaj se dan tradicionalno slavi u spomen na osnivanje Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim narodima (UN) 1945. godine.
Svjetski dan hrane služi kao platforma za podizanje svijesti o globalnim problemima gladi, pothranjenosti i siromaštva, te poticanje solidarnosti u borbi za zdravu i dostatnu prehranu za sve.
Migracije i ruralni razvoj u fokusu
Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane usmjerena je na jednu od najvažnijih globalnih socijalnih i ekonomskih tema: promjenu budućnosti migracije te ulaganje u sigurnost hrane i ruralni razvoj.
Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) naglašava da nesigurnost hrane, siromaštvo i nedostatak prilika, posebno u ruralnim područjima, često služe kao glavni pokretači migracija. Ulaganjem u ruralni razvoj i održivu poljoprivredu, osiguravanjem radnih mjesta i poboljšanjem životnih uvjeta na selu, moguće je stvoriti stabilnije i prosperitetnije zajednice, smanjujući time prisilne migracije.
Svjetski dan hrane poziva vlade, međunarodne organizacije, civilno društvo i građane da podrže inicijative koje doprinose ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, posebno Cilja 2: iskorjenjivanje gladi. Obilježavanjem ovog dana podsjećamo na temeljno pravo svakog čovjeka na hranu i aktivnu ulogu koju ulaganje u poljoprivredu i ruralna područja ima u izgradnji bolje i pravednije budućnosti.